söndag 12 maj 2013

En helg att lägga till samlingarna

- Vår, träning och lite cykelmek


Så kan ännu en helg adderas till det pärlband av bortflyende dagar som kan summeras som livet. Den här helgen var en osedvanligt bra sådan ur lite olika aspekter och dessutom har vitsipporna attackerat på allvar.

Träningsdelen inleddes tidigt på lördagsmorgonen med ett distanspass tillsammans med sub8.30-gruppen. Vi var något tiotal som samlades för att dra en runda på runt 11 mil i riktning norrut med start från Norremark. Det blev en historia som gick upp och ned både när det gäller banprofil som humör på deltagarna. Den kuperade banan bjöd på  över 800 höjdmeter. Vad gäller samarbetet var det lite grus i maskineriet inledningsvis. Det rådde bland annat en aning delade meningar om vad som kännetecknar en backe och hur den bäst tacklas både på upp- och nedväg. Men varefter turen löpte på så gjorde även samarbetet det. De sista milen från pausen flöt på riktigt bra. En liten miss i protokollet var att de efterlängtade pannkakorna i Tolg frös inne eftersom vi var där för tidigt! Det är vådan med att vara ute i ottan. 

Är klockan åtta en lämplig startid för en sub8.30-grupp?

Kort samling i Sandsbro efter turen för summering

Söndagen bjöd på mountainbiketräning i fantastiskt vårväder. Vi var väl ingen överväldigande skara som samlats vid Vaistorpet, fyra personer närmare bestämt. En tappades direkt då han föredrog att köra enbart stig istället för den blandade körning stig/grusväg/skogsbilväg som stod på programmet. Sen var vi bara tre. Men det blev en riktigt bra tur. Jag fick förmånen att bekanta mig med en ny stig i ett område som jag annars kan och sådant gör mig alltid glad som den stigfinnare jag är. Tempot var modest och det var riktigt skönt eftersom jag mest vill få tid i sadeln på min nygamla hoj innan tisdagens tempocup. 

Turligt nog var humöret på topp för mot slutet av rundan tyckte jag bestämt att det slog lite i aktern på ekipaget. När vi kom tillbaks till Fylleryd och stannade vid "El Plomo" så kikade jag på bakdäcket för att försöka utröna orsaken till skumpandet. Och se på fan...det fanns en anledning, tyvärr! 

Så skall det väl inte se ut?

En rejäl reva i sidan på däcket där slangen tittade ut och tyvärr för stor för att den ska gå att laga. Och däcket som var så färskt att det sitter gjutpinnar kvar i gummit. Skräp också! Det blev en dyr tur på så vis. Undrar om det är något generellt med just RK eller om jag bara hade otur? Har fått någon enstaka reva i däck under alla år jag cyklat i skogen. 

Det var bara att lägga till ytterligare en sak på "att göra på cyklar"-listan. Eftersom den nu vuxit sig stor och lite akut med tanke på cykelveckan som kommer så började det bli ont om tid. Det fanns även en "deadline" för dagen då sändningarna från Girot skulle börja vid kvart över två. 

Så det var dags för lite söndagsmekande av cyklar. Vädret var strålande och källaren mörk så efter lite tankeverksamhet beslutade jag mig för att aktiviteten skulle ske utomhus. Körschemat bestod i huvudsak av en avancerat rockad av däck som innebar sex däcksbyten samt om möjligt byte av bromsklossar på standardhoj. Därutöver blev det rengöring av cykel från vaniljyoghurt samt åtgärdande av demontjutande bakre skivbroms på min mtb. 

Mekställ uppställt på gården, cykelverkstad flyttar ut!

Det skulle visa sig vara en mycket social aktivitet! Flera grannar kom förbi och pratade. Bland annat oljade jag kedja och smorde stöd på cykel åt en äldre dam som bor på samma våningsplan och fick en annan granne att vilja ta en runda på mtb tillsammans. Dessutom hade jag och C lite cykelmekarskola. 

Det gäller att meka med stil!

Veckan som kommer och perioden jag befinner mig i verkar bli träningsintensiv. Tordagens Växjötramp på 130km följdes av lugn återhämtningscykel i fredags. Igår blev det distans 110km och idag 32 km mtb. Måndagen bjuder på måndagstur följt av Bros mtb-cup på tisdag och premiär för Tempocupen på onsdag. Torsdagen innebär styrketräning och löpning som vanligt. Det var länge sen jag sprang nu. Fredag blir det vila från träning inför lördagens distansträning men inkluderar en rejäl flytt istället.  

Men först blir det till att medverka i en presskonferens om cykelsäkerhet imorgon.

/ J - i våren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar