onsdag 9 januari 2013

En syndigt god chokladtårta (recept)

- Den som inte syndar lever icke


En fullkomligt gudomlig chokladdröm som bara blir bättre om den får stå en dag. Oerhört mäktig men går inte att motstå om någon tex råkar säga "får det vara en liten bit till" vilket min mor gjorde häromdagen och bjöd på kaffe och tårta två gånger samma eftermiddag.

Tårta, här i ogarnerat tillstånd...


Lyxig chokladtårta
(12-15bitar)

Chokladbotten:
100g smör
1,5dl vetemjöl
3msk kakao
1tsk vaniljsocker
200g mandelmassa
2 ägg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175grader, smörj och bröa botten på en springform (22-24cm)och klä kanterna med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och rör ner i smöret.
3. Riv mandelmassan och blanda ner i smeten. Rör till sist ner äggen och blanda väl.
4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Chokladfyllning:
200g mörk choklad (gärna Valrhona)
200g ljus choklad
2dl vispgrädde
2dl crème fraiche
0,25dl strösocker
1dl varmt, starkt kaffe
3krm salt
2msk whisky (ej rökig, ex Grouse)
25g rumsvarmt smör

Gör så här:
1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Koka upp grädde, crème fraiche, socker, salt och häll blandningen över chokladen.
2. Rör till chokladen har smält och tillsätt därefter kaffe och whisky. Rör ned smöret till det smält

Montering:

Gör så här:
1. Häll fyllningen över chokladbottnen och ställ formen i kylen i ca fem timmar.
2. Ta bort kanten på springformen när fyllningen stelnat men låt bakplåtspappret sitta kvar.
3. Använd palett för att lossa kakan från formen. Lägg tårtan på fat och ta försiktigt bort pappret.

Garnering:

Vad som faller dig in som passar till choklad. Men t ex lite bär i form av hallon, kanske en halloncoulis, citronmeliss eller något annat kul.

Ätes därefter med mycket stort välbehag. Gärna i familj eller goda vänners lag!


/ J - chokladerotoman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar