torsdag 13 december 2012

I glöggtider

- John Ws raketbränsle: Sportdrycksrecept


På allmän eller åtminstone några fås, kanske en persons begäran kommer här ett litet recept på JohnWs raketbränsle. En mycket högoktanig sportdryck/gel som fortfarande genomgår lite beta-tester. Så den inmundigas på egen risk. Förutom förekommande trötthet så botar den här förträffliga blandningen även nästäppa, nageltrång, tryck över bröstet, lungsot, kräftan och en bister ekonomi.

JohnWs tinktur bra mot allehanda åkommor...


Idén var att skapa en egen energigel då jag för all del funkar bra på t ex Enervits produkter och särskilt gillar deras koffeinberikade gel. Men så är man ju naturaliserad smålänning och det tenderar att bli dyrt i längden med färdigpacketerade varor. Sen är det alltid roligt att se vad man kan snickra ihop på egen hand. Så det var på med labbrocken, fram med e-kolven och börja koka själv.

Basen är en blandning av långsamma och snabbare kolhydrater toppat med lite sting som kan varieras efter behov. Brygden smaksätts sen så den inte blir alltför oangenäm att klämma i sig. Grundtanken är ett energitillskott för de långa passen i sadeln samt för motionslopp o dyl. På kortare turer köres med fördel på glatt humör möjligen förstärkt med en banan. Konsistensen på den här satsen blir ett mellanting mellan dryck och gel.


Reviderat energigelrecept (version II)

130g Dextropur
70g fruktos
1msk glukossirap
2dl apelsinjuice
4st koffeintabletter
2st Resorb (apelsin)
citronsaft efter smak

Gör så här:
·         lös upp resorben i juicen
·         mortla koffeintabletterna
·         Blanda allt i en bunke och värm (mikra) till allt socker löst sig,
låt svalna och häll upp på flaskor

Kan i förbifarten nämnas att apelsinjuicen inte bör innehålla fruktkött. Så enklare kvalité är faktiskt att föredra! Visade sig vid besök i den lokala butiken att det inte är så lätt att hitta. Det är modernt med fruktkött i juice.

Jag förpackar sen allt i återanvändningsbara Squeezy-flaskor. Orginalinnehållet tycker jag har en distinkt smak av tapetklister och fungerade dessutom inget vidare för mig. Men flaskorna är superba!

Koffeinet kan varieras i styrka beroende på personliga preferenser och detsamma gäller för Resorben. Den är mest för längre turer om det skulle råka vara väldigt varmt.

En liten brasklapp angående Dextropur som grundingrediens. Det är oerhört sött och gelen behöver därför något syrligt som t ex apelsin/citron för att kompensera för detta rent smakmässigt. Druvsocker är heller inte helt snällt mot magen i större mängder så en viss tillvänjning kan vara att rekommendera och man bör låta bli att överdosera! Annars kan det bli mer spännande än tänkt...

Ofta används maltodextrin istället för druvsocker som bas för energigeler. Det är en en stärkelse-produkt som  har ungefär samma GI och insulinsvar som glukos som är en monosackarid. Det är också snällare mot magen, smakar inte sött och ger en något snabbare glykogeninlagring enligt vad jag kunnat läsa mig till. Kort sagt det vore möjligen bättre, men och det finns ett men, det är svårare att få tag i om man inte skall ha större mängder för då går det lätt att beställa i diverse nätshoppar.

Är det någon som har något att tillägga så emottages tips tacksamt. Annars testar jag vidare även om det nog får dröja framemot våren. Några långpass utomhus som kräver något annat än vatten känns inte aktuellt nu när snön hänger i luften.

(Den inre kocken i mig fick just en galen idé då timjan och apelsin är en god smakkombination...hm...återkommer)


/ J - algelisten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar